Handleiding Monasso Grace

Vragen?

Heb je vragen? Je kan ons bellen op onderstaand nummer of contact op nemen per email.

support@monasso-ev.com
+31850607590

Rijbewijs

Je dient minimaal in bezit te zijn van een van de volgende rijbewijzen om met je Monasso de openbare weg op te gaan:

- Bromfietsrijbewijs (AM)
- Autorijbewijs (B)
- Motorrijbewijs (A)

Verzekering

Zorg ervoor dat je Monasso is verzekerd voordat je ermee de openbare weg opgaat. Je dient je Monasso minimaal WA te verzekeren.

Verkeer en regels

Let goed op het verkeer om je heen en houd je aan de verkeersregels als je onderweg bent.

Let op! Realiseer dat je Monasso geen geluid maakt en medeweggebruikers je niet horen aankomen. Waarschuw op tijd en geef ruimte als je gaat inhalen.

Wel of geen helmplicht?

Als je rijdt op een 45-variant van Monasso Grace is het verplicht een helm te dragen. Bij het rijden op een 25-variant is dit niet verplicht.

Range

Met blauw kenteken leg je maximaal 65km af en met een tweede accu tot 130km. Met geel kenteken leg je maximaal 40km af en met een tweede accu tot 80km. Naarmate de accu leger wordt zal de topsnelheid van 25 km/u (blauw kenteken) of 45 km/u (geel kenteken) iets afnemen. Onder de 10% accucapaciteit zakt de snelheid tot +/- 20 km/u. De range wordt beïnvloed door de bandenspanning, het gewicht van de rijder(s), heuvels, wind, een eventueel windscherm en buitentemperatuur.  Naarmate de accu meer gebruikt wordt en ouder wordt, zal de maximale range afnemen.

Display

Het digitale display is volledig automatisch en kun je zelf niet instellen. Het geeft de snelheid weer, de ritduur, de ritafstand, of je groot licht aanstaat, hoe vol de accu nog is en wanneer een van de knipperlichten  aanstaat. Direct nadat je het contact aanzet wordt een paar seconden het totaal afgelegde aantal km's weergegeven. Dit gaat over op de ritafstand. Deze begint elke keer op nul nadat je het contact uit en weer aan zet.

Verlichting

Schuif de rechter schakelaar op het stuur helemaal naar links zodat je achterlicht aanstaat en je het grootlicht kan gebruiken. Het grootlicht zit op de linker schakelaar. Hier bevindt zich ook de schakelaar voor de knipperlichten. Vergeet niet het knipperlicht weer naar neutraal te schuiven als je deze niet meer nodig hebt.

Claxons

Er zit zowel links als recht een rode knop om de claxon te gebruiken.

Fast/ Eco

Bij de snoruitvoering werkt deze knop niet. Het maakt dus niet uit waar deze op staat.

Bij de bromuitvoering is je maximale snelheid op "fast" 45 km/u en op "eco" +/- 38 km/u.

Zadel

Steek de sleutel in het contactslot en draai deze (je voelt een lichte weerstand) een slag naar links tot je een klik hoort. Je kunt het zadel nu omhoog klappen. Bij het afsluiten van het zadel druk je ter hoogte van het slot licht op het zadel tot je een klik hoort.

Let op! Controleer altijd of je zadel goed is afgesloten.

Accu

De uitneembare accu is een belangrijke component van je Monasso Grace en zit onder het zadel in de accubak. Ga er zorgvuldig mee om. Komt het % onder de 30% of heb je nog maar 1 lampje branden op de accu dan is het tijd om de accu op te laden. Doe je dit niet dan kan er diepteontlading ontstaan waardoor de accu stuk gaat. Wanneer je de accu voor een langere tijd niet gebruikt is het belangrijk deze tussen 50% (rode en 1 groen lampje aan op accu)  en 80% (rode en 2 groene lampjes aan op de accu) op te laden en dit elke maand te controleren.  De accu van een Monasso Grace is voorzien van LG Lithium-ion cellen; hij weegt hij slechts 8,5 kg en je kan hem gemakkelijk uitnemen om ergens op te laden.

Let op! Haal de accu op een droge plek uit je Monasso en zorg dat de accu koel en droog blijft. Zet de accu nooit direct in de zon maar op een droge plek uit de zon.

Let op! Een lithium accu slijt het meeste wanneer deze is volgeladen. Voor een langere levensduur laad je de accu alleen vol als je deze binnen "korte" termijn gaat gebruiken. Een accu die je tussen de 30% en 80% houdt gaat langer mee dan een accu die je voortdurend 100% vollaadt.

Opladen

Je Monasso Grace heeft een uitneembare accu, die je als volgt oplaadt: Zet de stroomschakelaar in de accubak (onder het zadel) op “off”. Trek de stekker nu uit de accu en haal de accu uit je Monasso. Neem de accu mee naar binnen en sluit de bijgeleverde oplader aan op de accu. Steek daarna de stekker van de oplader in het stopcontact. Zodra het rode lampje op de voorkant van de oplader groen wordt is de accu volledig opgeladen. Als de accu is opgeladen trek je eerst de oplader uit het stopcontact en daarna koppel je de accu los van de oplader..

Let op! Bij het plaatsen van de accu in je Monasso controleer je eerst of de stroomschakelaar in de accubak op “off” staat. Zo niet, zet deze op “off”. Sluit nu de stekker aan op de accu (je hoort een klik als hij er goed inzit). Zet de stroomschakelaar op “on”.

Let op! Als je accu bevroren is mag je deze niet opladen! Eerst 12 uur laten ontdooien op kamertemperatuur voordat je gaat opladen. Direct na het rijden in de vrieskou mag je wel opladen, je accu is dan niet bevroren.

Remmen

Bij het remmen op je Monasso Grace raden wij aan altijd met beide remmen tegelijkertijd te remmen. Gebruik nooit alleen je achterrem en probeer ervoor te zorgen dat je geen noodstop hoeft te maken. Vooral bij regen, sneeuw en ijzel kan dit slipgevaar veroorzaken. De voorrem is een hydraulische schijfrem waarvan de remvloeistof minimaal een keer per jaar moet worden vervangen. De achterrem is een trommelrem. Laat beide remmen minimaal een keer per jaar controleren bij een van onze dealers. Als je het onderhoudsschema van Monasso volgt gebeurt dit tijdens de beurten.

Cruise control

Een unieke functie van je Monasso Grace is cruise control. Dit is ideaal om lange rechte stukken mee te rijden. Let op! Schakel de cruise control op tijd uit (zie punt 2) als je ergens voor moet remmen!

1. Cruise control activeren.
Rij 7 seconden op constante snelheid. Cruise control schakelt nu automatatisch in.

2. Cruise control uitschakelen.
Gebruik één of beide remmen of draai aan de gashendel. Cruise control schakelt nu automatisch uit.

Let op! Laat je iemand anders op je Monasso rijden, leg dan goed uit hoe alles werkt en neem de tijd om de werking van cruise control uit te leggen.

Rijden

Op het moment dat je Monasso Grace wordt geleverd, zit de accu in de accubak. Controleer of de accu goed is aangesloten (je hoort bij het aansluiten een klik wanneer de stekker goed zit) en de stroomschakelaar aanstaat. Je ziet op het display hoe vol de accu nog is (8 groene en 2 rode wanneer deze helemaal vol is). Zodra de status op het display nog maar 1 groen streepje aangeeft is het tijd om de accu op te laden. Draai de sleutel naar rechts en de scooter staat aan (je hoort een geluidje terwijl het display aangaat). Je hoort geen motorgeluid maar bent klaar om weg te rijden.

Tip: Zet het contact pas aan nadat je de scooter van de bok hebt afgehaald en erop bent gaan zitten.

Tip: Zet het contact eerst uit voordat je van de scooter afstapt.

Let op! Controleer voor het wegrijden of de zijstandaard is ingeklapt. Zo niet dan kan deze de stroomvoorziening van de elektromotor blokkeren waardoor je stil blijft staan.

Let op! Je Monasso trekt sneller op dan een benzinescooter. Wees alert bij het wegrijden en geef in het begin niet teveel “gas”!

Stuurslot

Steek de sleutel in het slot en druk deze licht in. Draai het stuur vervolgens helemaal naar links en draai daarna de sleutel naar links tot je een klik hoort. Het stuurslot is nu geactiveerd. Je haalt je Monasso van het stuurslot af door de sleutel licht in te drukken en naar rechts te draaien.

Alarm

Het standaard geleverde alarm bedien je met je afstandbediening. Het is een 3-fase alarm. Als eerste hoor je een klein waarschuwingsgeluid. Daarna volgt het alarm met knipperende lichten en als laatste blokkeert het achterwiel als iemand met je Monasso wil weglopen.

Let op! Het alarm werkt alleen als een niet lege accu is aangesloten. Zorg altijd dat je Monasso ook is afgesloten met een door de verzekering goedgekeurd slot.

Bok & zijstandaard

Je kan je Monasso op 2 manier parkeren. Let op! Zet eerst je Monasso uit door de contactsleutel een slag naar links te draaien.

1. Op de bok zetten.
Houd met je linkerhand het stuur vast en met je rechterhand de achterbeugel. Zet je rechtervoet nu op de bok en trek met je rechterhand de beugel omhoog; de scooter verplaatst zich naar achteren op de bok. Vanwege het lichte gewicht van je Monasso hoef je maar weinig kracht te gebruiken.

2. Van de bok af halen.
Houd met je linkerhand het stuur vast en met je rechterhand de achterbeugel. Trek met je rechterhand de achterbeugel naar voren; de scooter verplaatst zich naar voren en schiet van de bok af. Vanwege het lichte gewicht van je Monasso hoef je ook nu maar weinig kracht te gebruiken.

3. De zijstandaard uitklappen.
Terwijl je nog op de scooter zit, klap je met je linkervoet de zijstandaard uit. Let op! Zorg dat je Monasso tenminste 5° gekanteld staat.

4. De zijstandaard inklappen.
Ga eerst op je Monasso zitten en klap nu met je linkervoet de zijstandaard in. Let op! Controleer goed voordat je de e-scooter aanzet en wegrijdt of de zijstandaard is ingeklapt.

Door je aan te melden ga je akkoord met de proefrit voorwaarden.